De lullige reputatie van de man

door | Meneer K

illustratie uit mijn schetsboek vrije tekeningen

‘Je bent een lul, Kusmelier!’ schreeuwde zijn ex-vriendin, ze was woedend, kwaad dat hij zijn afspraak en belofte niet was nagekomen, had hij helemaal vergeten, had haar daarmee in een penibele situatie gemanoeuvreerd, die hier er nu even niet toe doet.

‘Klootzak, lul dat je bent!’ tierde ze. ‘Godverdomme!’
Meneer K werd doorgaans weinig beledigd door deze ex-vriendin, integendeel, ze hebben toen ze samen woonden weinig ruzies gehad waar ze allebei trots op konden zijn, maar die ene keer was het raak. De banale belediging lul raakte hem, voelde alsof hij door de stront werd gehaald, pijnlijk, niet vanwege het scheldwoord, maar omdat zij het zei, de manier waarop, zo fucking venijnig.

‘Je bent de grootste lul die ik ooit ontmoet heb!’ schreeuwde ze vol agressie.
Haar ogen spuugden vuur, herinnerde hij zich. Ze was onverbiddelijk. Die fatale dag, dat moment was zo bleek achteraf het voorteken van hun einde samen als vrienden, partners en lovers. Ze verbrak de relatie, ondanks de sublieme kwaliteit van onderlinge seksuele aantrekkingskracht die ze deelden. In bed scoorden ze samen het ene na het andere orgasme, aangemoedigd door Eros, god van de liefde.

Achteraf, heimelijk, diep in zijn hart was hij het eigenlijk volkomen eens met deze belediging: je bent een lul. In het ergste geval is elke type man per definitie een onverbeterlijke lul, dat wil zeggen een man zonder ruggengraat, zonder karakter, mist eigen persoonlijkheid, iemand die niets waard is in een relatie met een volwassen geestelijk sterk gerijpte vrouw, ook al neukt hij de sterren van de hemel.

Gewoon, als lul verdiende hij haar niet, daar had ze misschien wel gelijk in. Als lul heeft hij haar toen maar verlaten. Wacht even. Heeft haar verlaten? Moest haar verlaten. Geen andere optie. Hij kon zijn koffers pakken. Werd haar huis uitgeschopt. Hij ging met geheven hoofd en schouderophalend. Je moet je reputatie als lul waarmaken nietwaar. Consequent blijven. Je lullige reputatie eist soms een zware tol. Je bent een lul die sommige vrouwen willen afbijten, so to speak, vooral zij die afgunstig zijn wegens het gemis van een penis. En je bent een lul die toch weet dat zijn lul andere vrouwen juist weer doet watertanden, mag je hopen, dat je niet altijd afgestraft wordt door dat beminnelijke maar ook ondoorgrondelijke wezen: de vrouw.

Zo is grosso modo het alledaagse leven van elke doorsneelul die wanneer hij onverhoeds serieus iets fouts doet tegenover zijn vriendin, denkt: kutje, kutje, kutje, wat ben ik toch een lul.