Sol Le Witt in Joods Historisch Museum Amsterdam


UITSNEDE – golvende lijnen in contrasterende kleuren muurschildering uitgevoerd door medewerkers van het museum, sol le witt was enorm actief, ontwierp 1200 muurschilderingen die hij door anderen liet uitvoeren.
Lewitt was in Nederland een geliefde kunstenaar, getuige deze poster uit 1984, opmerkelijk behalve de vette lettertype Typewriter, destijds populair, is dat de poster uitsluitend uit letters bestaat en geen enkel beeld, foto, tekening, en dergelijke toont.
Soms bezoek je een expositie van een kunstenaar uit sympathie voor zijn pionierswerk. Dat was mijn reden een kijkje te nemen in het Amsterdamse Joods Historisch museum waar niemand minder dan Sol le Witt wordt getoond.
Al is zijn werk nu gedateerd en heeft het al zijn spanning en verrassende uitstraling verloren, hij blijft een iconische figuur, was in de jaren zestig vorige eeuw de grondlegger van de vernieuwende beweging in de kunstwereld, de Conceptuele Kunst die hij introduceerde als alternatief van de traditionele beeldende kunst. Even aldus zijn rol van betekenis in een notendop geformuleerd.
Onder conceptueel verstond hij dat het idee van een werk zelf als kunstobject kon worden beschouwd en de uitvoering van dat idee van minder belang was. Hij kreeg vele kunstenaars mee in zijn kielzog, die verbonden waren aan minimal art, min of meer een vertakking van de conceptuele kunst.
beroemde kubus van sol le witt in groot formaat strak geschilderd op de gallerywall van het museum
Sol le Witt was een zoon van Russisch joodse immigranten, aanvankelijk niet geneigd zich te verbinden met de religie. Maar sloot zich op latere leeftijd, innerlijk gerijpt, toch aan bij de Joodse tradities. Dat aspect wordt uitvoerig belicht door de curatoren van het het museum. Ze zijn daar heel trots op Sol le Witt. Presenteren hem met creatief respect als en pronkstuk. Mooi.