inspiraties soundtrack voorbij

door | nov 10, 2019 | Dagboeknotities

Muziek Peter Smid, tekst en voordracht JH, uit de album Stervende Liefde.

Voorbij Voorbij

Het leven is voorbij. We hadden het evengoed niet kunnen leven,’ zegt personage Firs de oude verslagen melancholieke bediende in het landhuis van mevrouw Ljoebov op het eind van het toneelstuk Kersentuin van Anton Tsjechov.Dan gaat het doek treurig dicht. Geweldig stemmig mooi einde. Tsjechovs geschenk aan de mensheid. Het stuk is duizenden keren opgevoerd door toneelgezelschappen uit alle werelddelen.

J.C. Bloem dichtte: ‘Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.’

Dit werd zijn grafschrift. Die O, net voor het voegwoord en, zou in elk ander gedicht pathetisch en ordinair klinken. Sinds Bloem komt die O als smartelijke kreet, overdadig toegepast in menige libretto van opera’s, ook niet meer voor in de moderne poëzie. Nu is het een Gedateerd Nulletje.

De fragmentjes Tsjechov en Bloem hebben mij indirect geïnspireerd, luister naar de soundtrack proefvoordracht Voorbij uit mijn onvolprezen cd met Nederlandstalige ongezongen liedjes getiteld Stervende Liefde die ik concipieerde samen met
componist Peter Smid.

Covers voor de CD’s Stervende Liefde en Exit die ik deed in de ontwerpfase, eentje afgekeurd, eentje goedgekeurd. Achteraf  gezien twijfelachtige keuzes, maar dat is een intieme esthetische kwestie.

Afgekeurde ontwerp cover van de CD Stervende Liefde

Goedgekeurde ontwerp CD-cover EXIT strak zwart wit.