Alice in wonderland Jazzopera

door

Frontcover van de nieuwe zopas verschenen cd Au Pays d’Alice van Ibrahim Maalouf & Oxmo Puccino.

Het sprookje van Lewis Caroll heeft in mijn infantiele levensfase veel fantasie losgemaakt. Die pratende deurknop. En de magische rol van het Witte Konijn (familie van de hazen), dat het dromende meisje Alice via een konijnenhol in wonderland brengt.

Naar dit verhaal luisteren als in een jazzopera via de muziek van de Franse trompettist en jazzcomponist Ibrahim Maalouf, die samenwerkte met de Malinese rapper Oxmo Puccino, brengt weer de ontroering van destijds terug, alleen is de energie nu wel heel anders. Ongelooflijke muziek. De massieve sound en de laconiek ingesproken teksten, een traditie die terug gaat naar Jamaicaanse rappers, het ensemble van het gigantische klassieke koor La Matrisse de Radio France, samen met de virtuoze swingende jazzband van Maalouf, verpletteren je, overrompelend!

Vervoerend ronduit schitterend geheel, vooral wanneer je van Frans-Libanese-Afrikaanse jazz houdt. Consistent gecomponeerd als in een opera, met dramatische crescendo’s. Wanneer Alice uit haar droom ontwaakt, het einde van de opera, klinken de echo’s na van een buitengewoon psychedelische innerlijke reis in luie stoel met headphones op. Hoge sferen. Op Youtube kan je een soundtrackje beluisteren. Check it out. Ik luisterde vooraf naar de cd in platenzaak Concerto , Amsterdam.